Mer nyheter

Jag får nog se till att ta mitt BE-körkort i höst då det ska komma nya bestämmelser för att släpa med personbil (även nytt för lastbil, men det vill jag inte behöva krångla med). De nya bestämmelserna har ju varit på tapeten ett tag i många diskussionssammanhang, men det har aldrig varit någon som kommit med riktigt klara besked och definitivt inte kunnat säga när det ska börja gälla. Men nu är det alltså klart, från och med 19 januari kommer det nya regler.

Här kommer en kort sammanfattning av förändringarna:

"Kravet på att släpfordonets totalvikt inte får överstiga dragfordonets tjänstevikt tas bort. B-behörighet kommer fortfarande att ge rätt att dra ett lätt släpfordon som väger högst 750 kg i totalvikt, men även tyngre släp än 750 kg totalvikt (till exempel 1 500 kg), förutsatt att dragfordonets och släpvagnens sammanlagda totalvikter inte överstiger 3 500 kg.

/.../

Utökad B-behörighet gör det möjligt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. För att få utökad B-behörighet kommer det att krävas att föraren genomgår ett särskilt körprov,

/.../

Körkort med behörighet BE som utfärdas från och med den 19 januari 2013 ger inte rätt att dra släp med en totalvikt över 3 500 kg. För att dra så tunga släp krävs då någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE."

Du kan läsa mer på körkortsportalens hemsida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus