Idag var ögat mycket bättre

Som rubriken säger så var Gedions öga mycket bättre idag! En oerhörd lättnad faktiskt. Även om det var avsevärt bättre igår kväll när jag åkte hem så är man ju alltid orolig...

Det blev ju dock ingen aktivering idag heller utan jag vill att ögat verkligen ska bli bra innan han anstränger sig igen. Imorgon är det reg/nat dressyrtävling för ponny på Klämmestorp  och sista planerade starten var visst vid 17:30 så även om jag ska jobba större delen av dagen så får han nog vila imorgon med. Tror inte det kommer vara väder nog så att jag vill rida på utebanan.

Nya karenstider, viktiga för många!

Det har kommit nya karenstider på flera utvärtes preparat. Istället för 0 timmar kommer de nu ha 96 timmar. Det gäller preparat som många (inklusive jag själv) använder. Mitt liniment som jag använder till både Gedion och mig själv till exempel finns med på listan. Att karensen är 96 timmar betyder att hästen inte får tävla förrän 96 timmar (fyra dygn) efter behandling med preparaten och detta bbörjar gälla 1 maj i år.

Listan:
Acetatmischung, Hälsa & Helhet AB
AMC Isbalsam, Acute Medic Company of Sweden
Arnika, Eclipse Biofarmab
Arnika gel, Eclipse Biofarmab
Bio Bee Natursalva, Bio Bee Natursalva AB
Bioflog, Eclipse Biofarmab
B.S. Double, Pharmacare Nova Oy
Cai-Pan Liniment, Cai Pan AB
Cool Spray, Hälsa & Helhet AB
Dr. Schaette Balsam, Hälsa & Helhet AB
Eclipse M.R.S ointment, Eclipse Biofarmab
Equie-arnicagel, Simplus AB
Equie-kylgel, Simplus AB
Greenes Solution, SIUL Power
Kamfersalva, Pharmaxim AB
Liniment Blue, Eclipse Biofarmab
Magic Ice, Pharmacare Nova Oy
Pharma Blue Lotion, Pharmacare Nova Oy
Pharma Clay, Pharmacare Nova Oy
Pharma Herbal Clay, Pharmacare Nova Oy
Pharma Strong, Pharmacare Nova Oy
Racing Lotion, Emin Svenska AB
Radital kylgelé, Trikem AB
Radital liniment för hästar, Trikem AB
Radital värmesalva för hästar, Trikem AB
Speedway Leg Paint, SIUL Power
Superbra Hästsalva, Hälsingehonung
Vegebom Balm Horse, Firma Finn P. Möller
Vegebom Veterinaire Export, Firma Finn P. Möller
VetriDerm K-Hex Spray, Bayer HealthCare
VetriDerm Sensitive Spray, Bayer HealthCare
X-liniment, Tord Ohlsson, Bergsjö

Listan är hämtad från SvRF

SvRFs lista på karenstider för utvärtes preparat



Okej att det kanske kan kännas lite väl extremt för en del, men jag tar gärna det säkra före det osäkra när det gäller sådant vi utsätter våra djur för. Hellre ta regler med god marginal och vara på den säkra sidan än att spela på gränsen till vad som är etiskt riktigt.

Fördömda öga!

Idag har verkligen det mesta krånglat. Det kan jag säga utan att överdriva. Så till sist skulle jag söka tröst hos den vackraste som finns för att upptäcka än mer tråkigheter. Den lilla skrutten lyckades få ett litet sår i nacken igår men idag så var det något vajsing på hans ena öga.

Vid första anblicken trodde jag bara att han stod och halvsov, men när jag närmade mig boxen syntes det att hans högra öga hade runnit massor. Först kom det en snabb och hoppfull tanke om att det bara berodde på blåsten, men det vet jag ju att han inte reagerar på egentligen. Visade sig att ögat var rött och en liten smula svullet också. FAN rent ut sagt.

Bad Veronica kika lite på det också och hon tyckte inte heller det såg så farligt ut utan skickade mig att leta reda på lite ögondroppar som jag körde i (även om det var yyytterst motvilligt från den vitas sida) och det såg faktiskt bättre ut redan på senare på kvällen.

Ska göra om det imorgon bitti igen tänkte jag så får vi se hur det ser ut på eftermiddagen. Kanske kan motionera honom lite lätt imorgon i alla fall.

Man kan bli vansinnig för mindre

Att RIN bestämde sig att annullera Sofia Kroons dopingavstängning med hänvisning till FEIs reglemente när det begav sig var SKANDAL. Ja, med stora bokstäver. FEIs regler kan rimligtvis inte gälla över våra nationella regler på våra nationella tävlingar. Men jo, när Sofia Kroon inte följer de svenska reglerna är det tydligen de internationella som gäller.

Men, förhoppningsvis finns det någon slags rättvisa här i världen och även om RIN tog ett så fruktansvärt idiotiskt beslut står Sofia Kroon nu åtalad för brott mot djurskyddslagen. Man får hoppas att det blir ett rättvist utslag.

Nu väntar en oviss tid för Sofia Kroon - Hallands Nyheter

Skuttiskutt!

Idag så red vi lite markarbete eftersom det skulle vara hoppning på lektionerna ikväll. Blir ju så mycket att bära annars när man hoppar själv om man ska bära både bort och fram, ha ha. Latmasken bits...

Vi gjorde i alla fall inget avancerat eftersom varken jag eller den vita har hoppat seriöst på väldigt, väldigt länge. Det blev några cavaletti på en långsida som jag sedan byggde till ett räcke samt två, med sockerbitar, upphöjda bommar längs medellinjen som då hamnade på varsin sida av räcket.

Började med att bara trava cavalettin lite och såg till att han var mjuk och loss i sidorna, han tenderar ju att bli stel som ett jäkla kylskåp så fort han inser att det är hoppning på g. Det är mycket roligare att dra mot bommarna än att runda sig i kroppen. Det brukar i alla fall vara så. Till min förvåning följde han faktiskt riktigt fint idag trots att det var bommar med i spelet.

Skuttade sen över de små hindren och fokuserade mest på rakriktningen över hindren (något som Angelica Augustsson pratade mycket om på clinicen) samt försökte ha någon slags ordning på min egen sits. Jag har inga problem att jobba med den lodräta sitsen i dressyren och har också lätt att komma upp i en luftig lätt sits mer ämnad för terränghinder än banhoppningsträning. Det där med djup lätt sits fuskar jag ofta med eftersom det tar så mycket på mina dåliga knän.

Jag lade ihop det sedan så att jag kunde rida på en ungefärlig åtta och byta galopp över sockerbitarna och sedan gå på långsidan med räcket som jag då hade höjt lite till ca 80 cm. Vi fick en jämn och fin galopp där han hade ganska bra driv och sög tag i hindren trots att de inte var så höga och landade i rätt galopp varenda gång. Duktig ponny! Innan har jag fått rida igenom bytena över hindren, något som jag inte tycker ska behövas på en hopphäst som är lite rutinerad.

Imorgon hämtar jag paket!

Och i paketet ska det ligga ett fint schabrak med matchande lindor. Wonderful. Egentligen hade jag kunnat hämta det redan idag, men har haft fullt upp med annat på förmiddagen och ska snart åka till jobbet.

Idag hoppas jag att jag ska hinna med att rida lite bommar innan lektionerna drar igång, men jag får se lite hur mycket jag har att göra först.

Såhär söt kan man vara när man skuttar hinder:

Möjligtvis årets fegaste uteritt

Ja, igår blev det en runda ute igen. Dock själv den här gången, och det hade börjat skymma när vi begav oss. Det var sannerligen inte till vår fördel. Inte mindre än sju gånger försökte herr Ponny resa sig och vända hem. Bland annat två gånger för några joggare och flera gånger för en höggljudd gräsand.

Vi tog ungefär samma runda som i lördags, jag tänker att det är lika bra att "nöta in" en runda så han får känna sig lite trygg på den innan jag utforskar skogen mer. Det roligaste verkar vara att galoppera i uppförsbackarna på hemvägen trots att jag ber om trav upprepade gånger... Lite väl stark och lite väl ouppfostrad i skogen...

Det tog oss ungefär en halvtimme runt vilket var ganska lagom eftersom jag inte mådde så bra. Han var väldigt torr och fin i benen efteråt trots att det bara var en så kort runda. Känns bra att han inte blir tjockare i benen än att det går över så fort.

Ridning av Bing

Som jag skrev i förra inlägget red jag även en av ridskolans ponnyer igår kväll, nämligen Killbarry Bing. En d-ponny som inte är så särskilt sällskaplig i boxen men fungerar fintfint på lektion. Jag har ridit honom några gånger de senaste veckorna för att sätta igång honom innan han började gå lektioner igen efter ett litet uppehåll på grund av skada.

Han är ganska bekväm av sig i ridningen, något som är ganska typiskt för ridskolehästar. De skulle aldrig orka om de gjorde sitt allra yttersta varenda pass i veckan. Han har en ganska... intressant... exteriör och ser knappast ut som att han vet vad dressyrarbete betyder. Men faktum är att han är riktigt trevlig när man suttit på honom ett par gånger. Han lossnar fint i sidorna och följer hjälperna riktigt bra. Han tenderar att krypa in med näsan lite bakom lod (dock inte bakom hand särskilt ofta), men ser man till att han går fram för skänkeln och har en bra framåtbjudning så jobbar han på riktigt bra.

Precis som med Gedion visade jag lite grundläggande ridning och tänk samt några små skutt. Dock inte i dressyrsadel då, utan allroundsadel.



Bings bild på JFKs hemsida. Han är inte så grå längre utan är helt och hållet flugskimmel.

Killbarry Bing
f. 1998
Imp. Irland

Förevisningsdressyr

Idag har jag ridit Gedion för en av mina grupper eftersom de hade teori.

Dels så visade jag vad jag menade med olika saker, hur jag tänker kring hjälpgivning och hur jag vill att de ska tänka. Jag visade några saker som de fått träna på och hur man kan korrigera vissa missar som blir.

Jag lade särskild vikt vid det här med att vara tydlig för hästarna vad man vill att de ska göra. Jag försökte ge några exempel och jag tror faktiskt att de förstod riktigt bra. Det är tur för dem att jag är så snäll också, så jag och Gedion har idag för första gången hoppat med dressyrsadel. Det lär vi inte göra om, inte minst för att jag fick snurra stiglädren då...

Gedion var i alla fall duktig. Mestadels åtminstone. Han fick massor av beröm av eleverna i alla fall, och de hade faktiskt flera riktigt bra bra och genomtänkta frågor. Söta också, två av eleverna ur gruppen efter bönade och bad att de skulle få leda av honom och plocka av honom grejerna. Så det fick de faktiskt.

Gruppen efter red jag också för, men då red jag en av ridskolans ponnyer, mer om det imorgon!

Klick klick

Hej grejer, hejdå pengar!

Jag har ju lovat mig själv att unna mig ett nytt set med dressyrschabrak och lindor nu i vår som belöning för hard work, och det har jag gjort idag!

Har handlat på en, för mig, ny webbshop: Butik Quse

Dessutom blir det från en tillverkare vars produkter jag inte har i samlingen än, BR event. Har kärat ner mig i deras färg burnt brick (vilket jag också gjorde ett inlägg om). Jag kikade allt på det lääänge på mässan i Göteborg men när jag väl bestämde mig för att slå till så visade det sig att de inte hade några dressyrschabrak kvar i den färgen. Typiskt. Men nu är det på väg i alla fall! I'm just a material girl...

Jag får nästan se till att jag får med mig någon som kan knäppa lite bilder en dag när jag har fått lägga vantarna på senaste setet i samlingen?

Vilodag!

Idag blir det vilodag både för mig och den vita. Jag har massor med jobb framöver så ser till att ha en riktig slappdag idag. Eftersom Gedion inte vilat sedan i början av veckan passade det ganska bra. Han är fräsch och fin men jag vill inte slita för hårt på honom nu i början bara för att det är så roligt nu när jag har tid.

Jag är alltid nog med att planera in vila under de perioder där han sätts igång och när han är helt igång. Kroppen måste få lite chans att återhämta sig, och jag kan ibland behöva släppa kravet på att jag måste åka.

Uteritt igen, fast med sällskap =)

Egentligen hade jag väl kanske inte tänkt att rida alls idag eftersom jag hade en ganska tung arbetsdag idag men när vädret var så fantastiskt fint tänkte jag att jag ju kunde rida en sväng runt dammen idag också. Jag kunde verkligen inte låta bli, det är ju så härligt att rida nu när det är varmt och skönt men inte massa plågsamma insekter.

Vi fick lite sällskap också av Moa och Osk vilket kanske var tur, Osk är inte alls en sådan fegishäst som Gedion är. Moa visade mig ytterligare en alternativ väg runt dammen så nu kan jag inte mindre än tre ^^

Det var jättetrevligt i alla fall, Osk traskade så glatt på och Gedion var glad att någon annan gick först idag. Vi travade och galopperade några små bitar också och jag inser att jag nog får leta efter ett annat bettalternativ under en övergångsperiod för idag kunde jag inte hålla honom ordentligt. Han blir för stark för mig ute just nu, jag fick ta alldeles för hårt i honom. Får se lite vad jag hittar på, eller om jag får hoppas att det går över av sig självt när han varit ute lite mer.

Vi överlevde!

Ja, vi överlevde den lilla turen runt dammen även om Gedion var sjuuuukt tveksam till om han verkligen vågade. Men serrni, det gjorde han. Med en stor portion övertalning. Faktum är att han var tveksam redan innan vi kommit av Klämmestorps gårdsplan. Men han traskade på tappert även om det längs vägen fanns diverse förmodligen ponnydödande stallbyggnader, hästar, broar, vattendrag och buskar.

Det är en riktigt, riktigt mysig liten runda. Ska se en dag nästa vecka om jag kan utforska ännu lite mer av de stigar som finns däromkring. Kanske få med mig kameran också och visa hur fint det är =)

Vi skrittade i princip hela vägen, travade några korta bitar ibland bara när han blev lite för såsig och behövde något annat att tänka på. Jag tror i alla fall att han, sina rädslor till trots, tyckte det var ganska trevligt att få sträcka på benen utomhus lite mer.

På tal om det här med vatten...

Igår så gick jag med när en av de andra grupperna red ut. De skulle rida "runt dammen", något jag förstått är vanligt på lektionerna. Men jag har aldrig sett någon damm. Jag har ju faktiskt ridit ut en gång för flera år sedan på en häst som nästan ingen kommer ihåg, men det enda jag minns är att det var i skogen. Inte mycket minne att hurra för där!

Som sagt, igår fick jag lärt mig en liten runda i alla fall vilket ju verkar passande eftersom jag hoppas att äntligen kunna rida ut imorgon. Men. Det finns ett stort MEN. I början av rundan så finns det något som Gedion förmodligen skulle klassa som ett gigantiskt vattenfall. Det var det inte, men det lät ganska ordentligt. Det kommer bli spännande att se om Herr Ponny kommer våga sig förbi där eller inte. Jag är inte jättesugen på att behöva sitta av och leda honom förbi (för om man kan gömma sig bakom matte så är det mesta lite mindre läskigt).

Så, mina kära vänner, håll tummarna för mig idag!

Kandartrim i stora ridhuset

Idag hade jag verkligen bestämt mig att inte rida i mellanridhuset (trots att det var tomt när jag skulle rida) utan istället tog vi ett pass i stora ridhuset. Eftersom jag red ganska sent var det inte särskilt mycket folk där vilket passade oss bra samtidigt som det var lektion på andra sidan så han inte skulle bli helt ensam och övergiven. Gedion är väl inte direkt tittig i nya ridhus, men det märks alltid lite skillnad i början när han är på ett nytt ställe. För det är ganska nytt med stora ridhuset, han gick ett varv där dagen efter att han flyttat in men annars han har inte satt en fot där. Eller ja, hov.

Han var lite stark för mig idag, trots kandaret. Jag kan tänka mig att det är lite trötthet efter den senaste veckans ridning även om vi tagit det relativt lugnt. Så under framridningen var det fokus på takt och lösgjordhet (vilket ju också råkar vara de första två stegen i utbildningsskalan). Därefter red jag igenom LA:2 litegrann. Trots att jag försökt träna på programmet lite varje dag visade det sig att jag inte hade full koll. Attans. Nåja, bättre lycka nästa gång. Det som vi framförallt behöver träna på är halt från galopp och så är det ju de där skänkelvikningarna som inte riktigt vill ge med sig när han går rättställd. Rider jag honom motställd i skänkelvikningarna blir de kalasfina däremot... Ryggningen gav vi oss inte på alls idag. Det är inte Gedions favorit och med tanke på att han var lite stark ville jag inte ha några ryggningar som mest blev dragkamp. '

Dock får jag nog skämmas över hur illa putsat kandaret var... Skärpning på den fronten! Alla andra tränsen är ju så mjuka och fina, men kandaret har ju mest fått hänga i vinter.

Vattenskräck!

Gedion är väldigt bra och okomplicerad på många vis, men det här med vatten är verkligen inte hans grej. Om jag kommer med en hink vatten så flyttar han sig undan ifall vattnet skulle bitas.

Ni kan ju då ana att det här med spolspilta verkligen inte är hans grej. Spolspiltan i Vara var ganska bra i och med att det var tre väggar och dubbla grimskaft. Där stod han still även om grimskaften var spända till max. Så, inte uppskattat men tolererat var väl ungefär vad han tyckte.

Senast han blev badad var det hemma hos en vän till mig. Upplägget var lite samma som spolspiltan han var van vid förutom att den saknade vägg bakom honom. Det var om möjligt ännu mindre uppskattat (vilket också kan ha orsakats av att han precis blivit klippt, vilket han inte heller uppskattar) då han till och med vågade veva lite med ett bakben när vattnet nuddade honom. Dock krävs det bara en tillsägelse så står han still sen.

Igår kikade vi på spolspiltan i ponnystallet på Klämmestorp. Det var verkligen inte roligt tyckte han! Detta trots att inget vatten faktiskt nuddade honom, utan vattenslangen var bara igång lite drygt en meter bort. Jag hade en förhoppning om att jag skulle tvätta svansen igår men jag fick inse att han nog behöver lite mer hjälp att vara trygg i vattenspiltan innan drömmen om en vitare svans går i uppfyllelse ;)

Variation - underlag

Variation är en viktig ingrediens i hästhållningen. Det gäller många saker som mental aktivering, underlag, utrustning, träning och så vidare.

Gedion är mest riden i ridhus sedan förra ägaren där han gjorde 2-3 timmar i ridhus sex dagar i veckan. När jag köpte honom fick han sakta vänjas om till att mest gå utomhus. Det gäller dock att vara försiktig när man byter underlag så att kroppen hinner med att vänja sig. Jag spenderade mycket tid med att skritta på grus- och asfaltsvägar, skogsstigar Även om underlaget är bra är det inte samma underlag som hästen är van att jobba på. Det är något jag verkligen försöker ha i åtanke hela tiden när jag tränar Gedion på Klämmestorp.

Det är ju inte bara ridunderlaget som är annorlunda utan även underlaget i hagen och boxen. Just hagen och boxen är det svårt att påverka hans rörelse i, men ridningen styr jag ju helt. Därför är jag kanske inte helt nöjd med att i princip bara ha ridit i mellanridhuset. Däremot har passen alltid varit ganska korta och inte för intensiva. Det som är bra med Klämmestorp är ju att det finns massor av olika underlag att variera mellan. Dels är det de tre ridhusen, utebanan men även de uterittsvägar som finns.

Skritt är en bra gångart att använda sig av när man vänjer hästen vid underlag då det inte sliter särskilt mycket och dessutom är det ett bra sätt att förbättra hästens kondition. Både distans- och fälttävlansryttare skrittar ordentliga pass i gott tempo just för konditionens skull.

Variationen av underlag är viktig rent allmänt, inte bara när hästen precis är flyttad utan annars också. Varierat underlag stärker hästens senor och ligament samt muskulaturen.

Så, tänker ni på att variera underlaget?

Stockholm International Horseshow lämnar Globen

Jag höll på att sätta i halsen när jag läste det. Ingen hästfest i Globen?! Då kan vi ju inte fortsätta luncha på vårt favoritställe. Ha ha. SvRF har lämnat informationen i ett pressmeddelande enligt Tidningen Ridsport.

Från och med 2014 kommer Stockholm International Horseshow istället hålla till i Swedbank Arena i Solna. Jag måste erkänna att på namnet låter det inte särskilt stort eller spektakulärt jämfört med Ericsson Globe. Dock är arenan inte klar än, så vem vet vad för spännande det bli =)

Dressyr i mellanridhuset igen

Idag blev det återigen lite dressyr för den tjocka vita. Tanken var egentligen att försöka rida på utebanan på dagen men jobbet tog längre tid än jag hade tänkt före lektionerna så jag fick rida nu senare på kvällen. Och jag kan ärligt erkänna att jag inte hade lust att göra premiärturen ute i mörker när ingen kan leta efter mig om jag ramlar av... Okej, sannolikheten att det skulle hända är inte särskilt stor, men ändå. Jag kommer för övrigt snart att publicera ett inlägg om just variation och underlag.

Idag fortsatte vi jobba lite galopp. Han var ganska spänd i början eftersom det kom in en spännande treåring i ridhuset, men efter lite övertalning kunde han ändå tänka sig att lyssna ganska bra på mig. Jag hade väl egentligen som plan (B) att se över samlingen lite i galoppen men eftersom han inte var helt med så ändrade jag mig under passet till att fokusera på att få till en bättre bärighet i galoppen.

Jag vågar nästan påstå att galoppen är Gedions bästa gångart även om ingen av dem är direkt toppenbra. Problemet med galoppen är att den behöver bli lite bärigare. För att komma dit behöver jag få honom att ha ett tydligare svävmoment eftersom det annars riskerar att bli lite fyrtaktigt. Jag har fått mycket hjälp av båda mina tränare hur jag ska jobba med galoppen för att det ska bli ordning på det hela. Man skulle nästan kunna bryta ner det till tre huvuddelar:

- Skänklarna ser till att han går fram till handen ordentligt
- Sätet "rullar bollen" och håller därmed takten och framåtbjudningen
- Yttertygeln reglerar galoppen genom att mjukna och säga "gå fram" för att sedan fånga upp och säga "men inte längre än hit" i varje galoppsprång.

Tre saker låter måhända inte särskilt mycket, men när man ska pussla ihop det blir det lätt lite ångkokt i hjärnan =P


Vi är visserligen på väg ut ur bild, men såhär fin kan galoppen faktiskt vara.

Mål till augusti

I augusti ska jag förhoppningsvis åka ett par dagar och träna för en dressyrtränare som jag tycker väldigt bra om. Det blir i så fall tredje sommaren i rad =)

Förra sommaren red jag program för henne också, och hon gav mig då startförbud i LC och ansåg att det var LA som skulle gälla framöver. Så vi red igenom LA:1 sista dagen och det gick bättre än vad det någonsin gjort när jag ridit det.

Till den här sommaren tänkte jag träna in ett program som jag inte ridit innan, nämligen LA:2. Jag gillar kort bana bättre än lång och det var mest därför som valet landade just på det. Även om jag inte tänkt starta någon tävling är det roligt att ha något lite mer konkret att träna för.

För den som är nyfiken ligger samtliga dressyrprogram på SvRFs hemsida.



Såhär snygga var vi för två år sedan på träningslägret


Connemarahjärta på Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin

Clinicen igår

Ja, det blev ju ingen ridning för mig igår med tanke på clinicen som tog massor av tid och arbete i anspråk. Jag var hemma vid 23 på kvällen efter att ha städat boxar, fodrat, flyttat hästar, burit stolar och hinder samt slängt massor med skräp (förvånansvärt många människor verkade tycka att det var en utmärkt idé att lämna kaffemuggar, plast, festispaket och annat skräp mitt i ridhuset).

Det började med en modevisning från Charlies Häst och Hund som jag tyvärr inte såg mycket av då jag satt vid insläppet. Däremot fick jag nöjet att se vår egen lilla Lolli stylad och full med guldglitter när hon fick vara en del av showen och passerade förbi oss i dörren.

Därefter var det visning av två av VDLs dressyrhingstar. Jag såg inte början så jag missade presentationen av dem men det kan ha varit Zuidenwind och Faustino. Båda hade en överlägsen trav men rörde sig överlag luftigt och ledigt. Men som sagt, jag kan inte svära på att det är rätt namn på dem...

Sedan kom två av VDLs hopphingstar in: Radisson och Corporal. Det var riktigt intressant eftersom det var två väldigt olika hingstar. Radisson såg så världsvan och okomplicerad ut, hoppade med god teknik men utan att slösa på krafterna. Corporal däremot hoppade med ett otrolig scoop och en ryggverkan som jag faktiskt inte var avundsjuk på. Gemene man sitter nog knappt kvar i sådana hopp, tur att Magnus Österlund har långa ben när han visar sådana där hingstar ^^

Kvällen avslutades med höjdpunkten där Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw red två för dem nya hästar. Angelica red en häst som tillhör Jenny Berglund. Angelica tyckte det var en trevlig och lydig häst. Hon jobbade mycket på rakriktningen över både bommar och hinder. Den verkade ganska cool även om den inte var helt förtjust när Angelica gav den lite mer skänkel för att öka galoppen.

Douglas red en lite mindre häst som var betydligt mer på tårna och kikade på både det ena och det andra. Det var en valack som tillhör Emelie von Essen. Den verkade bjuda på lite mer utmaning eftersom den fladdrade en hel del och var lite spökig. Men jag gillar Douglas stil och tycker ändå att han gjorde ett bra jobb med den efter att bara ha suttit på den en gång även om det blev någon miss här och där. Han var så härligt avslappnad hela tiden och verkade ta det mesta med ro.

Det var riktigt intressant också att höra vad ryttarna själva hade valt att jobba vidare med om hästarna hade varit deras, det hade en sådan tydlig koppling till vad de gjorde under uppvärmningen.

Det satt en expertpanel vid sidan också som diskuterade lite allmänt om både det ena och det andra med avel, prestation och tävlande. Jag är glad att vi kunde ha ett så bra arrangemang på JFK =)

Ikväll blir det clinic

Inte med vem som helst heller utan det är Angelica Augustsson och Douglas Lindelöw som kommer med Agria on Tour till Jönköpings Fältrittklubb och Klämmestorp ikväll.


Förutom de två ryttarna kommer det även finnas en expertpanel beståendes av:
  • Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring
  • Lasse Berglund, exteriördomare
  • Tomas Torgersen, fd Norska landslagets hoppcoach
  • Agnetha Lindelöw, mamma till Douglas Lindelöw
  • Karl-Henrik Heimdahl, Flyinges Avelschef

 

Samt visning av några av hingstarna från VDL.

 

Spännande minst sagt!


Avrastning

Jag hade planer för kvällen igår så jag kunde inte rida någon längre stund efter jobbet. Det gjorde inte så mycket heller eftersom jag legat sjuk två dagar och inte var helt fräsch igår. Så det fick bli lite ridning med fokus på lång och låg och att bara komma igenom kroppen litegrann. Tog hoppsadeln och pullartränset just därför eftersom jag bara använder dressyrsadeln och dressyrtränsen när det är lite mer "allvar".

Vi fick lite sällskap i mellanridhuset även idag, men Gedion har inga större problem med det. Han låg snällt kvar och rullade på i en lugn och jämn galopp när jag bad om det. Vi tog lite, lite förvänd galopp också och då märks det att han inte är riktigt lika stark som tidigare, dock körde vi även det i ganska öppen form och i lätt sits för att det inte skulle bli alltför tungt.

Jag försökte filma lite, men tyvärr är ljuset inte särskilt optimalt i mellanridhuset (precis som de flesta ridhus) och jag råkade vinkla kameran lite illa så att det var nog bara halva banan som kom med... Filmen är därmed inte särskilt intressant.

Ännu en sjukdag

Det får bli ytterligare en dag hemma utan ponnyskrället. Tråkigt. Imorgon tänker jag definitivt åka till jobbet!

Serien "Luck" stoppas

Inte mindre än tre hästar har nu dött i samband med HBOs TV-serie "Luck" där stora namn som Nick Nolte och Dustin Hoffman medverkat. De första två dog under inspelning av racingscener i första säsonen, den tredje nyligen då den slet sig och gick omkull med allvarliga skador som följd. Flera djurrättsorganisationer har reagerat starkt på händelserna och HBO har valt att avbryta inspelningen av den andra säsongen. Första säsongen har nyligen börjar visas i svensk TV via Canal+.


Källor: SR Kulturnytt och Aftonbladet

Trailer för "Luck"


Så typiskt att vara hemma sjuk...

... nu när jag äntligen har satt igång! Nåja, bättre att hålla sig hemma en dag eller två och vila än att dra ut på plågan genom att försöka göra för mycket. Gedion får helt enkelt klara sig utan matte idag. Vilket jag tror att han gör alldeles utmärkt, även om jag ju föredrar att kunna klappa på och pyssla om honom lite själv.

Jag hoppas i alla fall att jag är bättre till imorgon, då kanske jag vågar ge mig ut och skritta en liten runda innan jobbet.

Havrepappa om prioriteringar

Havrepappa (a.k.a. Lars Mentzer) bloggar numera för tidningenridsport.se. Idag har han skrivit om det här med prioriteringar. Inte hans egna utan tjejens och han konstaterar att han nog inte ens är topp tre...

"Jag skulle, med en hyfsat bra gissning, säga att jag befinner mig på plats tre, eller möjligen fyra över viktiga saker i Annas liv. Jag hamnar ju så klart långt efter Lilleman och som god tvåa återfinns förstås hunden. Sen är jag lite osäker på om det är jag eller Fjant som är nummer tre. Det är väl bäst att inte göra sig några illusioner, utan istället bara säga att jag är nummer fyra helt enkelt.

För visst kommer jag väl före katterna?!? Hon är ju till och med lite smått allergisk emot dem. Skulle de där två håriga allergibollarna som bajsar otäckt i kattlådan ändå komma före mig på listan över viktiga saker..? Vid närmare eftertanke så måste jag nog revidera mitt tidigare uttalande, jag är faktiskt bara nummer sex på listan över viktiga saker trots allt."

 

Läs hela inlägget HÄR.


Äntligen ett omhändertagande!

Det finns mycket att vara arg på här i världen, men något som kan göra mig vansinnig är när folk inte tar hand om sina djur. Visst att man kan glömma något ibland, det kan hända vem som helst, men det är inte okej att ha det så illa ställt att Länsstyrelsen faktiskt ger förelägganden vid upprepade tillfällen.

Nu har det här blivit en ganska stor grej eftersom personen i fråga är en aktiv uppfödare och själv har valt att prata med media, dock tycker jag det är riktigt att Länsstyrelsen tar hand om hästarna nu även om de inte är vanvårdade. Eftersom Länsstyrelsen vid flera tillfällen de senaste åren har kommit med både anmärkningar, förelägganden och vite är det ren nonchalans från uppfödarens sida som gör att situationen nu ser ut som den gör. Ja, det är faktiskt min åsikt även om jag inte vet mer än det jag läst i olika artiklar under flera månaders tid. Det finns ingen godtagbar orsak till att ta fler föl om man inte har ordning på de hästar man redan har.

41 hästar omhändertagna från gård på Bjäre

Lösgörande i mellanridhuset

Idag har jag ridit lite lösgörande dressyr i mellanridhuset. Det vill säga ungefär samma som jag gjorde igår. Jag vill verkligen se till att ta det lugnt nu i början sedan flytten av flera orsaker: Han har inte varit helt igång under vintern, han måste få en chans att acklimatisera sig i nya stallet och med nya hästar samt att det ju är helt nya underlag han vistas på både i hage, stall och ridhusen.

Gedion har i alla fall skött sig hur bra som helst. Visst har han varit lite spänd emellanåt när det händer grejer i ridhuset men det är helt okej. Många hästar reagerar ju när andra hästar kommer in och ut i ridhuset så jag tycker inte det gör något alls med tanke på att han bara varit på Klämmestorp i tre dagar. I övrigt har han varit väldigt pigg och ganska stark att rida. Stark är han ju emellanåt men pigg är väl kanske inte hans vanligaste attribut på dressyrbanan så det är roligt. Han fick mycket beröm idag av några som red samtidigt. Det är fantastiskt kul! De flesta som pratat med mig om honom tycker inte alls han ser ut att vara så gammal som han är så det känns fint. Annars är han ju lite stel och jag hoppas kunna jobba upp bärigheten en hel del, men han är i alla fall fortfarande ordentligt lydig.

Petersborg Gedion


f. 1992
Connemara
e: Skatholm Big Chief
u: Ann's Treasure
ue: Öxenholm Godot


Petersborg Gedion, min finaste stjärna. Till vardags är han mest känd som Gedion eller den vita. Han gör goda skäl för connemaraponnyns slogan: Den lilla hästen med det stora hjärtat. För det är verkligen han. Han är en mycket godmodig och trevlig ponny även om han trivs bäst med att ha med sig en annan trygg häst när han ska göra saker. Det kan gå bra med matte också, om man får smyga bakom när det blir läskigt ^^

Vi har tävlat både dressyr och hoppning tillsammans även om det mest blivit dressyr genom åren. Vi har även startat en lite PP20 i distans och tränat lite terräng. Största anledningen till detta intresse för dressyr är mina knäskador som gör att jag inte kan anstränga dem för mycket, då protesterar de högljutt och jag får hålla mig still några dagar.

Det största problemet med Gedion är hans vikt. Han äter gärna och det mesta samtidigt som han lägger på sig väldigt lätt. Ibland tror jag nästan att han lever på aromer från de andra hästarnas mat och tar upp näring via porerna när han rullar sig...

Jag och Gedion har känt varandra hur länge som helst. Han hamnade på min ridskola 5 januari 1997. År 2000 spenderade han sitt första sommarbete hos mig och vi har hängt ihop sedan dess. Han blev dock inte min på riktigt förrän den 22 december 2008 när han pensionerades från ridskoleverksamheten. Men han har gjort några gästspel sedan dess också under de DM för ryttare med funktionshinder som klubben brukar arrangera eftersom han är en sådan pärla.




Välkommen till min nya blogg!


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
PokerCasinoBonus